ΤΑΣΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ η νέα γενιά μαγείρων εν δράση.

ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΑΒΑΡΑ
Στην Skills In Restauranting έχουμε την ευκαιρία να γνωρίζουμε συνεχώς νέους επαγγελματίες και μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύσσουμε μαζί τους, κάποιοι από αυτούς μας κάνουνε «εντύπωση» για το σκεπτικό, τον τρόπο εργασίας και το όραμά τους. Ένας από αυτούς είναι ο σεφ Τάσος Μαχαίρας και σας τον παρουσιάζουμε, με λίγα λόγια…
Ο Τάσος Μαχαίρας ξεκίνησε το μεγάλο προσωπικό του ταξίδι στην μαγειρική από τον Πύργο Ηλείας.
Εξειδικευμένος και επαγγελματίας Σεφ με πάθος και μεράκι για το ποιοτικό φαγητό. Διαθέτει εμπειρία στην σύνθεση και υλοποίηση menu, στην διαχείριση και διασφάλιση ποιότητας, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Λάτρης της διεθνούς και μεσογειακής γαστρονομίας έχοντας ανταποκριθεί σε κουζίνες που απαιτούν ταχύτητα, υψηλούς ρυθμούς εργασίας και πίεσης .Συνεχής αναζήτηση νέων τεχνικών μαγειρικής και κουζίνες του κόσμου. Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία του με τον διεθνούς φήμης chef Πολυχρόνη Δαμαλά και τον βραβευμένο chef με ένα αστέρι Michelin Παύλο Κυριάκη με τον οποίον συνεργάζεται μέχρι και σήμερα.

Γιατί επέλεξε την μαγειρική ως επάγγελμα;

Επέλεξε την μαγειρική ως επάγγελμα γιατί η εξέλιξή της δεν τελειώνει ποτέ και αυτό το χαρακτηριστικό του δίνει την δυνατότητα να εξελίσσεται συνεχώς και ο ίδιος σε αντοχή, απόκτηση γνώσεων, επιμονή, δημιουργικότητα ενώ απολαμβάνει κάθε στιγμή την διαδρομή προς την τελειότητα. 
"Πριν από όλα όμως ο κυρίαρχος λόγος ήταν και είναι και θα είναι μία εσωτερική του ανάγκη να «φιλοξενεί» και να μαγειρεύει.  "

Πως επιλέγει τις συνεργασίες του;

Στις συνεργασίες του επιλέγει πάντα τον απαιτητικό δρόμο και επιδιώκει να «μαθητεύει» ως επαγγελματίας δίπλα σε καταξιωμένους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν όραμα. Έτσι εργάστηκε δίπλα στον Πολυχρόνη Δαμαλά. Aυτή την στιγμή (2023) τον βρίσκουμε δίπλα στον Παύλο Κυριάκη στο SANTORINI GEM στην Σαντορίνη.

Ποιο είναι το προσωπικό του όραμα;

Φυσικά έχει το προσωπικό του όραμα το οποίο είναι να ανήκει και ο ίδιος στην «νέα γενιά» των Ελλήνων σεφ που θα φέρουν εξελίξεις στην γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας όσων αφορά στην αξιοποίηση των προϊόντων αλλά και των τεχνικών εκείνων που θα αναδείξουν την ποιότητα και την ζεστασιά που κρύβονται στις Μεσογειακές συνταγές και στην Μεσογειακή διατροφή. 
"Παράλληλα μελετάει και αγαπάει και την διεθνή κουζίνα για να μπορέσει έτσι να κατανοήσει τις διεθνείς τάσεις και ανάγκες του σύγχρονου κοινού. "

Ποια θα ήθελε να είναι η κατάθεση της νέας γενιάς των Ελλήνων μαγείρων στην γαστρονομία;

- Θα ήθελα να μπορέσουμε κ εμείς μέσα από πολλές αντιξοότητες, δυσκολίες και κρίσεις που περνάει ο κλάδος μας να αφήσουμε μια αξιοπρεπή κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Να μπορέσουμε μέσα από νέες-σύγχρονες τεχνικές, μελέτη και πολύ πειραματισμό και δουλειά αλλά και από όσα έχουμε μάθει από την παλιά σχολή η οποία είναι εξαιρετική στη χώρα μας και παγκόσμιος αναγνωρισμένη και βραβευμένη να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας έτσι ώστε να πάμε ένα σκαλοπάτι επάνω την ελληνική γαστρονομία.

Τι είναι εκείνο που του προκαλεί "ανησυχία" σχετικά με όλα όσα γράφονται, λέγονται και συζητιούνται για την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο και γενικά; 

- Η εξέλιξη της τεχνολογίας σαφώς και είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για όλους τους τομείς αρκεί να την χρησιμοποιείς με τον σωστό τρόπο και πάντα προς όφελος σου αλλά και για το όφελος του κοινού.
 Στη δουλειά μας πιστεύω πως μας έχει βοηθήσει αρκετά και θα συνεχίζει να μας βοηθά.
 Η τεχνολογία όπως και η μαγειρική εξελίσσονται καθημερινά. Πιστεύω όμως πως κάνει και λίγο κακό.
 Όλοι εμείς που δεν είχαμε στα πρώτα μας βήματα όλα αυτά τα σύγχρονα πολυεργαλεία (τα οποία σίγουρα μας έχουν λύσει τα χέρια ) δεν πάθαμε και κάτι . Μια χαρά δουλειά βγάζαμε και υπό αντίξοες συνθήκες και χωρίς αυτά. Εδώ είναι το «κακό» που προανέφερα Βλέπουμε καινούριους μάγειρες να βασίζονται στα μηχανήματα και δεν μπορούν να κάνουν ένα ωραίο κρέας για παράδειγμα στο τηγάνι η στον φούρνο παρά μόνο με το Ρόνερ. Καλή η τεχνολογία αλλά ναι με προβληματίζει. Ίσως στα επόμενα χρόνια αντικαταστήσει έναν μάγειρα στην κουζίνα και αυτό είναι άσχημο. Να πάρουμε από την τεχνολογία πράγματα αλλά να μην ξεχνάμε ποτέ τις βάσεις της μαγειρικής μας τέχνης.

Τώρα που και ο ίδιος προσλαμβάνει και εκπαιδεύει προσωπικό, ποιες είναι οι αλλαγές που εντοπίζει από την εποχή που και τον ίδιο κάποιος τον προσλάμβανε και τον εκπαίδευε;

- Έχουν αλλάξει και μάλιστα προς το καλύτερο. Πολλοί από εμάς στα πρώτα μας βήματα περάσαμε δύσκολα άλλοι πάλι όχι, κάτι που έχει να κάνει με το ποιον δρόμο επιλέγει κάνεις, ποσό το θέλει και που θέλει να φτάσει.
Προσωπικά δεν «έπαιζα» ποτέ safe. Πήγα κατευθείαν στα βαθιά δίπλα στον Πολύχρονη Δαμαλά ο οποίος με μύησε στο επάγγελμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μου έδωσε σωστές βάσεις και με βοήθησε πολύ σε αυτό που είμαι σήμερα και τον ευχαριστώ από καρδιάς. Άλλοι συνάδελφοι επέλεξαν να δουλεύουν πολύ λιγότερες ώρες, ήταν πιο ξεκούραστοι από μένα σίγουρα, αλλά δεν πήραν όσα πήρα εγώ μέσα από την πίεση και τις απαιτήσεις ενός σεφ τόσο υψηλού επιπέδου.

Με τον Παύλο Κυριάκη στην Σαντορίνη. 

Στο Santorini Gem εκπροσωπώ και διαχειρίζομαι την απαιτητική σε γεύση και ποιότητα κουζίνα του Παύλου Κυριακή, προτείνοντας στους επισκέπτες μία γαστρονομική εμπειρία χτισμένη με αγάπη, δημιουργικότητα και βαθιά Ελληνικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. 
Παράλληλα σε προσωπικό επίπεδο παραμένω εκτός από συνεργάτης,  "μαθητής" ενός διακεκριμένου σεφ και απολαμβάνω κάθε στιγμή. Είμαι σίγουρος ότι ο τρόπος εργασίας και σκέψης του Παύλου Κυριάκη θα είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι στην εξέλιξή μου και τον ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
Χωριάτικη σαλάτα: πολύχρωμα τοματίνια Σαντορίνης μπλανσίρ/ μους φέτας/ ελιά φιλέ/ καπαρόφυλλα/ λάδι βασιλικού/ αγγούρι. 
Παύλος Κυριάκης- Santorini gem. 
Μακαρονοσαλάτα: κανελόνια γεμιστά με μουσελίν κοτόπουλο/ ψητό κοτόπουλο/τηγανητή κάπαρη/ μαγιονέζα lime/ πίκλα αγγούρι/ κρεμμύδι.
Παύλος Κυριάκης- Santorini gem. 
 
Ντολμάς μανιταριών: τσιγαρισμένο ice-berg/ μανιτάρια μιξ/ φρέσκια μαύρη τρούφα / κρέμα καπνιστού Μετσόβου / λάδι ρόκας.
Παύλος Κυριάκης- Santorini gem. 
Σολομός με οσπριοσαλάτα/ τοματίνια Σαντορίνης /
σάλτσα από φράουλα και βότκα/ λάδι μυρωδικών/ dressing εσπεριδοειδών.
Παύλος Κυριάκης- Santorini gem. 
Ταρτάρ μοσχάρι : φιλέτο μόσχου black Angus Αμερικής/ χειροποίητη μπρουσκέτα/ αυγά χρυσής ρέγγας / παστός κρόκος αυγού.
Παύλος Κυριάκης- Santorini gem. 
Φαγκρί ποσέ/
ζεματιστό σταμναγκάθι Κρήτης/
αφρός αυγολέμονο.
Παύλος Κυριάκης- Santorini gem. 

Περιηγηθείτε στα μαθήματά μας.  

\Learnworlds\Codeneurons\Pages\ZoneRenderers\CourseCards
Όλα μας τα μαθήματα, καθώς και τα ειδικά πακέτα μπορείτε να τα αποκτήσετε και με μηνιαίες δόσεις.
 Πατήστε στο μάθημα που σας ταιριάζει και δείτε όλες τις λεπτομέρειες. Μπορείτε επίσης να στείλετε email ή να τηλεφωνήσετε στο 0030 6946 741 295 (Ιωάννα Σταβάρα). 
Created with