Write your awesome label here.
Write your awesome label here.

Ο οινοποιός
Αντώνης Παπαντώνης.
Ο άνθρωπος πίσω από το κρασί.

Ο Αντώνης Παπαντώνης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Αφού έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του στην ελληνική πρωτεύουσα, σπούδασε οικονομικά στην Αμερική, στο Hamilton College του Mason City, στην Iowa. Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες στην Αφρική και την Μέση Ανατολή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να την συνεχίσει στην Αθήνα.
Eίναι ενεργό μέλος του ΣΕΟ, της ΕΝΟΑΠ, του ΣΟΝ και της Chaine des Rotisseurs.
Ο Αντώνης Παπαντώνης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Αφού έλαβε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του στην ελληνική πρωτεύουσα, σπούδασε οικονομικά στην Αμερική, στο Hamilton College του Mason City, στην Iowa.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως οικονομολόγος σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες στην Αφρική και την Μέση Ανατολή, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να την συνεχίσει στην Αθήνα. Απογοητευμένος ωστόσο από την έλλειψη εσωτερικής ισορροπίας που προκαλεί το «τρέξιμο» και η ζωή στη μεγαλούπολη, αποφάσισε να αλλάξει εντελώς πορεία και να στρέψει την προσοχή του στην φύση που πάντα λάτρευε, τα αμπέλια και το καλό κρασί. Εγκαταστάθηκε στο Μαλανδρένι, ένα χωριό κοντά στο Άργος και τα πάτρια εδάφη των γονιών του, και ξεκίνησε την αμπελουργία.
Έτσι ξεκινά και το οινοποιητικό του ταξίδι.
Τολμώντας, μαθαίνοντας από λάθη, εφαρμόζοντας τις εμπειρίες του από το εξωτερικό και τιμώντας την φιλοσοφική κληρονομιά των προγόνων του, σεβάστηκε τα τοπικά προϊόντα με τα οποία θα εργαζόταν. Στόχος του ήταν και είναι -μαζί με την επίλεκτη ομάδα των συνεργατών του- να κρατήσει ζωντανή την ψυχή ενός αγαθού που είναι συνυφασμένο με την τοπική ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό. Έτσι η αμπελουργία και η οινοποίηση έχουν σφραγίσει τη ζωή του από το 1979.

Οι αμπελώνες.

Για να παραχθεί σπουδαίο κρασί, χρειάζεται το κατάλληλο έδαφος και το τέλειο κλίμα!..

Π.Ο.Π

Τα αμπέλια της οινοποιίας καταλαμβάνουν εκτάσεις 50 στρεμμάτων, και βρίσκονται λίγο έξω από το Μαλανδρένι, κοντά στο Άργος. Τα κτήματα αυτά, που αποκτήθηκαν το 1979 μετά από εκτεταμένη έρευνα, ανήκουν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία στην αμπελοοινική περιοχή Ονομασίας Προέλευσης Νεμέας.

ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

Μετά από δώδεκα έτη προσφοράς ενός μόνο ξηρού ερυθρού οίνου, του ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ, η Οινοποιία Παπαντώνη παρουσιάζει το 2005 ένα λευκό ξηρό οίνο με το όνομα ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ. Παράγεται από τον συνδυασμό του τοπικού Ροδίτη (65%) και του κοσμοπολίτικου Chardonnay (35%). Πρόκειται για έναν Πελοποννησιακό Τοπικό Οίνο. Έχει απαλά χρώματα λεμονιού με πράσινες ανταύγειες. Στην μύτη έρχονται αρώματα άνοιξης, ώριμου γκρέιπ-φρουτ, γλυκολέμονου, αχλαδιού και ροδάκινου. Τέλος, το γεμάτο σώμα του κυριαρχείται από μια φρέσκια οξύτητα που εκπλήσσει τον ουρανίσκο αφήνοντας μια μακρά και ευχάριστη επίγευση. Σερβίρεται ιδανικά στους 10°-15°C, συνοδεύοντας θαλασσινά και λευκά κρέατα.

Το όνομα του ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ, προτείνει την αποφυγή των ακροτήτων και υπερβολών ως την ορθότερη στάση στη ζωή του ανθρώπου. Εκφράζει την αναζήτηση της χρυσής τομής και της αρμονίας στην πλειονότητα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Η ρήση «μέτρον άριστον» (γνωστή και ως «παν μέτρον άριστον») αποδίδεται στον Κλεόβουλο τον Ρόδιο, έναν από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας. Είναι ισοδύναμο με το «μηδέν άγαν» (τίποτε σε υπερβολή) που ήταν λαξευμένο στην είσοδο του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.

ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ

Φτιαγμένο από 100% Αγιωργίτικο σταφύλι, το ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ έχει καθαρό, βαθυκόκκινο χρώμα, χαρακτηριστικό μιας από τις πιο σπουδαιότερες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Έχει βελούδινη, απαλά στρόγγυλη γεύση, με φρουτώδη αρώματα και μακρά επίγευση στον ουρανίσκο. Το μπουκέτο των αρωμάτων του έχει πινελιές πιπεριών και ξηρών καρπών, που αναμειγνύονται τέλεια με το κύριο άρωμα του Αγιωργίτικου, φράουλας και βατόμουρου.
Σερβίρεται στους 16°-18°C συνοδεύοντας άψογα κόκκινα κρέατα και φαγητά κατσαρόλας. Το κρασί αυτό είναι ιδανικό για μακρόχρονη παλαίωση και ως τέτοιο, θεωρείται ξεχωριστό και ελκυστικό προς όσους εκτιμούν την ποιότητα. Αποτελεί το τέλειο δώρο για συγγενείς, στενούς φίλους και συνεργάτες.

Το όνομα του κρασιού αυτού επιλέχθηκε από το γνωστό αρχαίο ελληνικό ρητό στο Μαντείο των Δελφών και σημαίνει «τίποτε σε υπερβολή». Προέρχεται από το αριθμητικό «Μηδέν» (=μηδέ εν, ούτε ένα, απόλυτη ανυπαρξία) και από το επίρρημα «Άγαν» (=υπέρ το μέτρο, υπερβολικά). Το Μηδέν Άγαν και το Γνώθι Σαυτόν (=γνώρισε τον εαυτό σου), ήταν οι δύο ρητές εντολές που ήταν σκαλισμένες στους τοίχους του Ναού του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, και αποτελούσαν τις δύο θεμελιώδεις αρχές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Συγκεκριμένα το ρητό ‘μηδέν άγαν’ αποδίδεται στον Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Μέσα από αυτό θέλησε να υποδηλώσει ότι η αρετή βρίσκεται στη μέση, χωρίς να υπερβάλλει κανείς. Φέρνει στο μυαλό το ρητό του Αριστοτέλη ότι «η αρετή βρίσκεται στο μέσο» και το λατινικό “in medio stat virtus” (Οράτιος). Τέλος το ρητό αυτό αναφέρεται και από τον λυρικό ποιητή Πίνδαρο στις «Ωδές» του.

ΛΥΣΙΜΕΛΗΣ

Από το 2003, το οινοποιείο παράγει ανάλογα με την σοδειά, ένα νέο προϊόν που ονομάζεται ΛΥΣΙΜΕΛΗΣ. Πρόκειται για έναν ερυθρό, γλυκύ οίνο αποκλειστικά φτιαγμένο από Αγιωργίτικο σταφύλι.
Υπό συνεχή παρακολούθηση, τα σταφύλια αφήνονται να ωριμάσουν πλήρως επάνω στα αμπέλια, αποκτώντας έτσι την υψηλότερη δυνατή συγκέντρωση σακχάρων. Μετά την συγκομιδή τους υπόκεινται σε κλασική ερυθρά οινοποίηση η οποία σταματά στους 15%Vol., αφήνοντας ένα μεγάλο ποσοστό μη ζυμωμένων σακχάρων. Τέλος, το κρασί παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Ο ΛΥΣΙΜΕΛΗΣ παράγεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Προσφέρεται ως απεριτίφ, ελαφρώς παγωμένο, αλλά μπορεί να συνοδεύσει και το επιδόρπιο σε θερμοκρασία δωματίου.

Το όνομα ΛΥΣΙΜΕΛΗΣ προέρχεται από τις λέξεις «λύω» (=λύνω, χαλαρώνω) και «μέλος» (=τα μέλη του ανθρωπίνου σώματος). Το συναντάμε σαν επίθετο του κρασιού στην ποίηση του Ηδύλου (3ος π.Χ. αι.): «Λυσιμελής Βάκχος». Το κρασί αυτό ηρεμεί και χαλαρώνει τους μύες του σώματος με την γλυκύτητα και τον ηδονισμό του.

Το ΛΥΣΙΜΕΛΗΣ

Προτεινόμενο συνοδευτικό επιδόρπιο κρασί, στο μάθημα του pastry chef Νίκου Γουρζή με τίτλο: 
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
ΜΕ ΤΑΡΤΕΣ
Στα πλαίσια τη Νέας Αντίληψης στην εκπαίδευση, ο ζαχαροπλάστης που δημιουργεί μία συνταγή, οφείλει να γνωρίζει το κατάλληλο κρασί με το οποίο το κοινό μπορεί να συνοδεύσει το πιάτο του.  
Σας προτεινουμε

Επισκεφτείτε το website του ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ WINERY

Στείλτε ένα μήνυμα στην εταιρία.

ΟΝΟΜΑ/First Name
ΕΠΩΝΥΜΟ/Last Name
E-mail address
ΜΗΝΥΜΑ/Note
Thank you!

Ακολουθήστε με 

Created with