Γιατί θα έπρεπε να αναπτύξεις τη δεξιότητατου αυτοελέγχου;
Σας θυμίζουν τίποτα οι λέξεις: ψυχραιμία, ηρέμησε, χαλάρωσε, μην πανικοβάλλεσαι, μην εκνευρίζεσαι, κάνε ένα διάλειμμα να ηρεμήσεις, σκέψου πρώτα και μετά πήγαινε στον πελάτη κτλ. Τις παραπάνω λέξεις και συμπεριφορές άλλοτε μας τις ζητάει ο προϊστάμενός μας, είτε εμείς από κάποιον συνάδελφο αλλά τις περισσότερες φορές από τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ειλικρινά πιστεύω ακράδαντα ότι η δουλειά ενός σερβιτόρου, ενός μετρ, του σεφ, του εστιάτορα, του υπεύθυνου στην υποδοχή και γενικά όποια ειδικότητα αφορά στον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας, είναι δύσκολη και πολύπλοκη και απαιτεί να είναι κάποιος μαέστρος στον αυτοέλεγχο. Δύσκολο θέμα και απαιτεί καθημερινή προσπάθεια.
Και όταν μιλάμε για αυτοέλεγχο εννοούμε το σώμα μας, την φυσική και την ψυχολογική μας αντοχή, τη σκέψη μας και γενικά όλο μας το είναι.Ο σίγουρος τρόπος για να αποκτήσει κανείς τον αυτοέλεγχο όταν εργάζεται σε μία επιχείρηση εστίασης είναι ο χρόνος και οι εμπειρίες. Καθημερινά στη δουλειά μας ανακαλύπτουμε τουλάχιστον μία καινούργια απαίτηση από τον οργανισμό μας, μία καινούργια κατάσταση να αντιμετωπίσουμε. Και λόγω του ότι όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις εστίασης αλλάζουν συχνά εργοδότες άρα και πελατολόγιο και συνδυασμό συνεργατών, η δεξιότητα του αυτοελέγχου είναι απαραίτητη. Βέβαια έως ότου αποκτήσουμε την απαραίτητη εμπειρία χρειάζεται χρόνος και συνήθως ο χρόνος αυτός έχει και το κόστος του.
Έχετε παρατηρήσει σερβιτόρους ή σεφ ή μετρ που δραστηριοποιούνται για πάρα πολλά χρόνια στο χώρο, πόσο πιο ψύχραιμοι είναι, πως ξέρουν να εξοικονομούν την σωματική και την ψυχολογική τους ενέργεια; H εμπειρία αγαπητοί μου, η πολύτιμη βιωματική γνώση και εμπειρία μέσα στο χρόνο έχει ως αποτέλεσμα τον αυτοέλεγχο και γίνεται αυτόματα και πάνω απ’ όλα από την ανάγκη της προστασίας του οργανισμού μας γενικώς από την πολύπλοκη φύση της δουλειάς μας.
Θέλω στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι «μέσα» στον αυτοέλεγχο υπάρχουν δύο βασικοί μοχλοί και δεξιότητες που εάν δεν δουλευτούν από νωρίς τότε υπάρχουν επιπτώσεις σε όλο μας το είναι και αναφέρομαι στη διαχείριση του στρες και του άγχους.
Ελλείψει αυτοελέγχου φτάνουμε πολύ πιο εύκολα σε κατάσταση burn out τον οργανισμό μας.Τι κερδίζουμε με τον αυτοέλεγχο; Θα απαριθμήσω μερικά χαρακτηριστικά. Αρχικά για να ξεκινήσουμε τον αυτοέλεγχο θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες, ταμπέλες και λέξεις που δανειζόμαστε και χρησιμοποιούμε χωρίς να γνωρίζουμε τις βαθιές επιπτώσεις τους στον οργανισμό μας, στον τρόπο που σκεφτόμαστε και στον τρόπο που χρεώνουμε στον εαυτό μας και στους άλλους συμπεριφορές και αντιδράσεις. Λέξεις όπως στρες, άγχος, νευρικότητα, υπερκινητικότητα, ένταση, πίεση, απότομη συμπεριφορά, αργήτητα, ευθύνη και άλλες πολλές, είναι χρήσιμο να τις ξεκαθαρίσουμε μέσα μας. Αυτό για μένα είναι η αρχή της ανάπτυξης της διαδικασίας του αυτοελέγχου.
Θα πρέπει να μπορούμε να διαχωρίσουμε κάθε στιγμή τι συμβαίνει σε εμάς αλλά κυρίως στους συνεργάτες μας και φυσικά και στους πελάτες μας,για να μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας, το πόστο μας, το προσωπικό μας και όλα αυτά για να εξυπηρετήσουμε τον πελάτη μας.
Πραγματικά η δεξιότητα του αυτοελέγχου είναι μία πολύτιμη προίκα που μας δίνει η δουλειά μας με το πέρασμα των χρόνων και το άθροισμα των εμπειριών, αλλά σκεφτείτε να μπούμε στη διαδικασία από νωρίς, πόσο πιο γρήγορα θα απολαύσουμε τα οφέλη της.