Είσαι ταλέντο στην επικοινωνία; Είναι αυτό αρκετό;  

4161e6eb849ab25f9372f20e479aca38.pngΌπως ήδη γνωρίζετε κι εσείς η επικοινωνία είναι ένα βασικό και απαραίτητο στοιχείο της επαγγελματικής προσωπικότητας ενός σερβιτόρου ή οποιουδήποτε έρχεται σε επαφή  με τον πελάτη μας.

Στη δουλειά μας όμως δε φτάνει μόνο να έχουμε την ικανότητα της επικοινωνίας. Υπάρχει μία δεξιότητα που πρέπει να έχουμε σε μεγάλο βαθμό κι αυτή είναι η δεξιότητα της άμεσης επικοινωνίας.

Με την άμεση επικοινωνία κερδίζουμε σε χρόνο, ποιότητα και αποτέλεσμα εξυπηρέτησης άρα και σε χρήμα. Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε και όταν επικοινωνούμε με τον τρόπο αυτό και με τους συνεργάτες μας.

Η άμεση επικοινωνία είναι μία δεξιότητα την οποία μπορούμε να αναπτύξουμε.  Βασική προϋπόθεση είναι να θέλουμε να την αναπτύξουμε, να κατανοήσουμε τη σημασία της.

Η άμεση επικοινωνία δεν έχει να κάνει μόνο με το λόγο, αλλά και με τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου, τον γραπτό λόγο, τον τόνο της φωνής και τη γλώσσα του σώματος και σε κάθε εποχή προσαρμόζεται σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και συνήθειες.

Στην εποχή μας ως σύγχρονα μέσα επικοινωνίας θεωρώ την εικόνα και τον ήχο και ακολουθούν ο λόγος, οι εκφράσεις του προσώπου  και η γλώσσα του σώματος. Όλα αυτά τα στοιχεία, όταν καλωσορίζουμε ή παίρνουμε παραγγελία, ή δίνουμε μία διόρθωση στην κουζίνα ή ζητάμε κάτι από έναν συνεργάτη μας κτλ., θα πρέπει (κατά τη δική μου πάντα άποψη), να είναι «εκπαιδευμένα» έτσι ώστε τα μηνύματα να μεταφέρονται αλλά και να προσλαμβάνονται άμεσα. 

Ειδικά εάν το πελατολόγιό μας είναι μεταξύ 25-40 τότε όλα τα παραπάνω ισχύουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό.

ddba9d7708ffd40263e4c4873e3447db.png?client_id=5c387841c1ba319fe28b4567&width=500&height=318


Οπότε μάλλον θα πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον πελάτη μας αλλά και μεταξύ μας.

Εργαλεία επικοινωνίας σε ένα εστιατόριο δεν είναι μόνο οι άνθρωποι (το προσωπικό), αλλά και η ταμπέλα, το μενού, η διακόσμηση και φυσικά τα προιόντα μας. Θέλοντας και μη η εστίαση είναι μία σύγχρονη υπηρεσία γιατί αφορά στην καθημερινότητα του κοινού η οποία συμβαδίζει με την κάθε εποχή, αναλόγως βέβαια με τη χώρα, την τάξη, την οικονομική δυνατότητα και την ηλικία.

Το μικρό αυτό άρθρο είναι μία προσέγγιση στη σημασία της δεξιότητας της άμεσης επικοινωνίας όπως τη βλέπω. Εάν έχετε μία άλλη γνώμη ή προσέγγιση στο θέμα μη διστάσεις να μου στείλεις την άποψή σου. Μπορείς και να σχολιάσεις ελεύθερα. 

1 Η άμεση επικοινωνία σημαίνει ότι περνάω ξεκάθαρα και άμεσα το τι θέλω να πω στον πελάτη ή στον συνεργάτη μου και αντιστρόφως μπορώ άμεσα να φιλτράρω και να κατανοήσω πλήρως και αμέσως τι μου λέει ο πελάτης ή ο συνεργάτης μου

μην κάνεις πως...

Στη δουλειά μας δεν μπορούμε να κάνουμε πως επικοινωνούμε. Σκεφτείτε να το κάνουν όλοι αυτό; Εσείς δεν θα το εισπράττατε;  
Created with / Δημιουργός.